ROBOTX Dalında olgunlaşan üye.
Mesaj Sayısı : 35 Kayıt tarihi : 02/01/08
| Konu: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:03 pm | |
| German shepard dog(alman coban kopegi) Keskin ve ince zekalı, anlaşılması güç sezgilerle donanmış olan bu köpek ilk kez M.Ö. 700-600 yıllarında Yunanistan'daki bazı çömleklerin üzerinde görülmeye başlamış. M.Ö. 400'de ise Hollanda, Belçika, Fransa, Romanya ve Avusturya'da bu tip köpeklerin varlığı kanıtlanmıştır. * Önceleri Güney Almanya'da Württenberg, Thuringia, Soxony ve Bavyera eyalellerindeki çiftliklerde çoban köpeği olarak, görev yaptıkları biliniyor. Ardından dünyanın dört bir yanına yayılarak tam anlamı ile uluslararası bir çoban köpeği olup çıkmıştır. Agresiv olmayan mizaç ona evlerin kapısını da açmış, evlerde çocukların yakın dostu olmuştur. * Yüzbaşı Max Emil Eriedrich von Sepbanitz ile Arthıır Meyer ise bu köpeği ilk keşfedenlerdir. 1882'de Almanya'nın güney eyaletlerinden biri olan Hannover'de bir köpek Show'unda ilk kez görülen bu ırk, Von Stephanitz'in kalkışı ve 'Alman Çoban Köpeği' Birliği'nin 1899'da kurulması ile cins standardı belirlenip ırka resmiyet vermişlerdir. 1918 yılında Amerika'lı bir askerin Avrupa'dan Amerika'ya getirdiği 'Rintintin' adlı Alman Çoban Köpeği bütün dünyada izlenen bir filmde başrol oynayınca, bütün dengeleri alt-üst edip bak ettiği zirveye olurdu. Bu olağanüstü üne rağmen, 1.Dünya Savaşı'nın sonunda İngilizlerin Avrupa'da, Almanya'ya karşı yürüttükleri propaganda sonucu Alman Çoban Köpeği de gözden düştü. Çünkü, bu köpekler savaş yıllarında Alman ordusuna büyük yararlar sağlamışlardı. Ancak daha sonraları yeniden İngiltere'ye girebildi. İngilizler onu 'Alsace' bölgesinden dünyaya yayıldığını iddia ederek, ırkının 'Alsatian:' adı taşıdığını iddia eltiler. Böyle bir iddia doğru olmasa da 'Alsatian'ların da birer kurt kanı taşıdığı ve Almanya'dan gelmiş olabilecekleri bir gerçek. 1920'de bir dergi nedeni pek. belli olmayan bir sebeple Alman Çoban Köpeğini uzun süre karaladı. Bir süre onun geleceğini etkiler gibi olduysada karşı çıkışlarla bu önlendi. Ülkemizde veya çoğu ülkede 'Kurt'a, atasına çok benzediğinden olsa gerek hep ona 'Kurt Köpeği' dediler. Bugün Almanya'da yaklasık 100.000 üyesi olan "SV" adlı Agusburg kentinde birde kulüp kurmuşlar. İkinci vatanı sayılan İngiltere'de de yılda 10.000'leri bulan yeni katılımlarla, yeni yeni üyelerle 100.000'lerce üyeli dev kulüplere sahip. * Günümüzde olağanüstü önemsenen German Shephard köpeğinin binlerce üreticisi bulunmaktadır. Ancak tüm üreticilerin sahip olmak istedikleri bazı önemli kanlar varki; bunlar ırkın mükemmelleridir. Örneğin Arminus, Wied Steiger, Wienerau, Tannenmeise, Hirschel, vom Hause Beck, Kirschental, Romeraw önemli German Sbepherd kanlarıdır. Irka özgü hastalık riski * Kurt köpeklerinde ırka özgü önemli bir hastalık,kalça displazisi riskidir. Kalça displasma'sı (HIPDisplazi) denilen kalça çıkığı olasılığı Amerika'da %84'lerde, Almanya'da %60'lar civarındadır. Kalça çıkığı ihtimali olan köpekler asla çiftleştirilmezler. Böyle bir ihtimalle karşılaşmamak için alınacak köpeğin kalça filmleri çektirilerek emin olmak gerekir.
Özellikleri:
* Safkan German Shepberd'e baktığınızda: çok güçlü, çevik, iyi adaleli, dikkatli, hayat dolu ve coşkulu bir ifade ile karşılaşırsınız. Birbirine çok uyumlu hareket eden ön ve arka bacaklar.
* Boyu uzun, vücudu iri ve gösterişlidir. Ana hatları düzgün, oldukça kavisli ve açılıdır. Haraketli veya hareketsiz kas yapıları sağlıklı ve kusursuzdur. İdeal bir kurt köpeğinin nitelik ve karakterine bakıldığında üstün ve soylu bir ırk görülür.
* İkinci derecedeki özellik ise gücündedir. Her tür hava koşuluna uygun, dayanıklı kürk yapısına sahiptir. Ama en önemlisi o çok yönlü bir görev köpeğidir. Güçlü, yetenekli, dayanıklı yapısı ve görev duygusu ile çevresine, hatta uzaklara kadar yürür, kovalar, aman vermez. Gelişmiş esnek, vücut yapısıyla çok uzun süre rahatça iz sürebilir. Dahası onun için şöyle demek olası; çok geniş bir araziyi, en az enerji ile koruyabilir.
* Karakteri dengeli, özgürlüğünü abartmadan kullanan, dikkatli, her an tetikte, esnek ve inanılmaz bir sadakatle bağımlı ve uyumlu. Kendine fazla güvenen, korkusuz geniş bir alanı koruma gücü ve zekasına sahip. Asla heyecanlı, aşın saldırgan ya da ürkek, değil. Yüz ifadesi ise seri ve sağlıklıdır.
* Başı vücudu ile orantılı ve kabalıktan uzaktır. Önden bakıldığında kulaklarının arası oldukça geniş, alın elli ve hafifçe tümsektir. Ancak burada, en önemli nokta, küçükte olsa kırışıklığın izi bile olmamalıdır. Yanak oluşumu tatlı bir kavisle yuvarlanmalı, ama asla sarkmamalıdır. Kafatası kulaklardan burun köprüsüne doğru kademeli ve düz bir şekilde gittikçe incelir.
* Kama, formundaki güçlü ağız, burun kemiğinde fazlaca keskinleşmeden son bulur Kafatası genişliği baş uzunluğunun % 50'si kadardır. Erkeklerde baş dişilerden daha iridir. Ağız-burun kemiği uzun, sağlam ve alna paraleldir. Burun kesinlikle siyah olmalıdır. Dudaklar sağlam, düzgün ve sıkıca kapanır. Kısa, küt, güçsüz sivri uçlu burun kesinlikle islenmez.
* Orta irilikteki badem gözleri asla dışarı çıkıntı yapmamalıdır. Koyu kahve tercih edilir. Kulakları başıyla orantılıdır. Orta irilikte, sağlam yapılı, geniş tabanlı ve yüksekliği belirgindir. Önden bakıldığında kulakları birbirine paralel, öne doğru açık ve dik dururlar. Kulaklar dipten uca doğru ılımlı sivrilirler. Dikkat kesildiğinde ise kulaklar tam anlamıyla dikledir. Hiç bir zaman kulaklar içe çekilmemeli neva vana yatmamalıdır. Ancak hareket halinde arkaya kıvrılmasına izin verilebilir. Kesik, kırık yada eğimli kulaklar istenmez
* Ağzı sıkı,çene yapısı gelişmiş ve sağlamdır. Dişleri sağlam, düzenli ve makas ısırıcıyla kapanmalıdır(Üst dişlerin alt yüzeyi ile alt dişlerin üst yüzeyi birleşmelidir). Dişlerin toplam 42 (üstte 20, altta 22) adettir.
* Boynu oldukça uzun, güçlü ve gelişmiş kasları ile serbestçe hareket eder. Yatay çizgiye göre boynunu 45°'lik açıyla taşır. Heyecanlandığında basını daha da kaldırır. Hızlı hareket ederken de aşağıya doğru indirir. Omuzlar yassı ve uzun görünümdedir ve vücuda yatay çizgiye göre 45° açı yapur.
* Ön bacaklar uzun adaleli ve çok güçlüdür. Vücuda 90° açı ile dik basar. Ön bacaklar dirseklerden bileklere kadar düz ve acısızdır. Kemikyapısı yuvarlak değil ovaldir. Bilek eklemleri güçlü, esnek ve açılıdır. Dikey çizgiye göre yaklaşık 25° açı yapar.Dirsekler içe veya dıya dönük olmamalıdır. Ön bacakların, uzunluğu göğüs kafesinin derinliğini aşar.
* Yükseklik dişilerde 55-60 cm, erkeklerde 60-65 cm'dir. Bu ölçümde vücudun en üst noktası ki kürek kemiğinin (omuzların) de en üst noktası baz alınır. Vücut uzunluğu ise, önde göğüs kafesinden başlayıp, arkadaki en uç nokta olan leğen kemiğinin sonuna kadar olan mesafedir. Alman Çoban Köpeğinde en önemli nokta vücut uzunluğu yüksekliğinden fazladır. Doğru orantı 10'a 9 ya da 8.5'dir. Yüksekliği normal ölçülerin altında olanlar bodur sayılır ve sırt uzunluğu istenen ölçünün üstüne çıkanlar, uzun arka bacaklı köpekler, çok ağır ya da çok hafif yapılı olanlar, ön tarafı aşın gelişmiş ya da çıkıntılı olanlar hatalı sayılırlar. Bunlar yürüyüşteki mukavemeti azaltan özelliklerdir.
* Alman çoban köpeğinin tırıs tarzı bir yürüyüşü vardır. Tırıs, çapraz bacakların ikisinin ( ön sol, arka sağ) aynı anda yere vurmaları halidir. Ayni yanda bulunan bacakların ortada, sırası ile birleşiyormuş izlenimi veren bir kosu tarzıdır.Yürüyüş tarz˘ diagonal bir hareket şeklindedir yani zıt taraflardaki ön ayak ve arka ayak aynı anda hareket ederler. Ekstremiteler bu yüzden birbirlerinin boyut ve açı olarak tamamen aynı olmalıdır,hareket esnasında sırt çizgisinin değişmeden kalabilmesi için bu önemlidir. Arka kısmın açılarındaki en ufak artış hareketteki gücünün ve dayanıklılığın azalmasına neden olur. Yükseklikle uzunluğun doğru oranı ,buna uyumlu bacak kemiği uzunlukları ile birleşince sanki yere yakın bir şekilde kayıyormuş gibi bir hareketin ortaya çıkmasını sağlar Biraz kaldırılmış kuyruk ve hafifce öne uzatılmış bir kafa ile harekert esnasında kulak arkas˘ndan kuruk ucuna kadar çok düzgün hatlı bir kıvrımla hayvanın hareket etmesini sağlar.
* Göğüs derinliği, omuz yüksekliğinin %4.5 yada %48'i kadardır. Göğüs, geniş değil uzundur ve iyi gelişmiştir. Bu özellikler yürüyüş sırasında dirsek hareketlerinin rahat ve serbest olmasını sağlar.
* Beli nispeten dar ve karnı içe çekiktir. Kürek kemiği üst ucu ile kuyruk sokumu arasındaki kısım sırttır. Sırt düzgün, sağlam ve iyi gelişmiştir. Çok uzun olmamalıdır. Omuzun üst noktası belirgin olarak yüksektir ve arkayla bağlantısı kusursuz, düzgün bir hat oluşturur. Bu hat önden arkaya doğru alçalır.
* Kalça geniş, güçlü ve iyi adalelidir. Kısa, dik. ya da düz kuyruk istenmez. Arka bacakları ve butlan sağlam, güçlü, adalelidir.Yandan bakıldığı zaman omuzlardan kalçaya doğru bir alçalma görülür. Arka bacaklardaki eklem açılan onun zahmetsizce ileriye doğru hareketini sağlar. Topuk sağlam ve kısadır. Biraz meyille ayaklarla birleşir. Ayakları yuvarlak, ayak parmaklan kapalı ve kemerlidir. Yastıklar kalın etli ve dayanıklıdır. Tırnaklar kısa, sağlam ve koyu renkli olmalıdır.
* Çalı gibi sert ve gür tüylü kuyruğu neredeyse topuğa kadar uzanır. İdeal bulunan uzunluk, topuk kemiğinin ortasıdır. Dinlenirken kuyruk hafifçe eğilir ve kılıç gibi kavis çizer. Hareket halinde ise biraz yukarı kaldırır. Ancak kuyruk sırtın yatay çizgisi üzerine çıkmamalıdır. Doğuştan kısa, yuvarlak kıvrılan, kötü taşınan, sırt çizgisinin üstüne çıkan kuyruk makbul değildir. Kesik kuyruk diskalifiye nedenidir.
* İdeal bir Alman Çoban Köpeği orta uzunlukta duble kürke sahiptir. Dışkürk olabildiğince sık ve kalın olmalı, tüyler düz, sert ve bütün vücudu yatık olarak kaplamalıdır. Baş, kulakların arkası, yüzün önü. bacakların altı ve ayaklar kısa tüyle kaplıdır.Kürk hataları; yumuşak, ipeksi, çok uzun dış kürk. kıvırcık ya da bukleli kürktür. Kürk renginde ise, siyaha ya da siyaha yakın sırt ne ten rengi, altın rengi veya açık gri lekeler tercih edilir. Göğsün üstünde ne bacakların iç yüzünde daha açık renklere izin verilir. Ancak boş karşılanmaz. Tırnaklarda veya kuyrukta gizli kırmızılık, vücutla cansız, soluk açık renkler ve pigmentasyon noksanlığı istenmez.Mavi. bordo, beyazımsı renkler ise san derece istenmeyen renklerdir. Beyaz bir kurt köpeği kulüplerce henüz kabul görmemiştir. Kullanıldığı Yerler:
* İdeal bir Alman Çoban Köpeği bir iş köpeği olarak dürüst ve korkusuz karakterini vücudu ile birleştirir. Her türlü çetin harekete elverişli görende çok çalışkan, sahibiyle uyumlu, zeki ve itaatlidir. Bu özellikler onu seçmede en önemli etkendir.
* Dikkat edilmesi gerekenler: tipine özgü, düzgün, akıcı yürümesi, dolu dizgin koşması çok önemlidir. Ayrıca koşarken sırtı yatay kalıp değişmemeli, yalpalayıp sallanmamalı. sırtı kamburlaşmamalıdır. Sırt çizgisindeki eşit olmayan çıkınlılar, beldeki çöküntüler istenmez. Yürümedeki hatalar karşıdan bakıldığında açıkça bellidir ve göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı karakterler yetersizliğin de ötesinde ürkeklik gösterirler.
İstenmeyen özellikler:
* Kesik veya yatık kulaklar
* Beyaz köpekler
* Kesik kuyruk
* Alttan kapanan çene
* Burun renginin siyah olmaması Alltaki alman kurdu ve sibirya kurdu karısımı melez bir köpek ilgiç değill mi? | 15-20 gün sonra bende bir alman kurdu alıcam | |
|
ROBOTX Dalında olgunlaşan üye.
Mesaj Sayısı : 35 Kayıt tarihi : 02/01/08
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:04 pm | |
| bu kadar yazıyı okudum mu okudum ama 1 ay önce bütün paylasımlarımı alıntı ise önceden okurum | |
|
_Adıyoktekderdisonsuzluk_ Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 1353 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:07 pm | |
| garip bi fanlık anlayışın vr... | |
|
cemre:) Admin
Mesaj Sayısı : 362 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:08 pm | |
| evtttt | |
|
_Adıyoktekderdisonsuzluk_ Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 1353 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:09 pm | |
| | |
|
cemre:) Admin
Mesaj Sayısı : 362 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:10 pm | |
| | |
|
_Adıyoktekderdisonsuzluk_ Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 1353 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 6:17 pm | |
| | |
|
asodemir Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 995 Kayıt tarihi : 01/01/08 Yaş : 30
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 8:57 pm | |
| fanlıka hiç bu açıdan bakmamıştım... ayrıca komsumuz besliodu guzel kopek... | |
|
cemre:) Admin
Mesaj Sayısı : 362 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 10:20 pm | |
| yaa gsl dirrr(ıyyyyyyyyyy) | |
|
Zana Admin
Mesaj Sayısı : 782 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 02, 2008 11:38 pm | |
| gsl köpek de bi köpek türü fanı hiç görmemiştm bn goldenlara hastayımmmmmm çok tatlılarrrrrr | |
|
ROBOTX Dalında olgunlaşan üye.
Mesaj Sayısı : 35 Kayıt tarihi : 02/01/08
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Paz Şub. 03, 2008 6:20 pm | |
| heheee bu sitede herkes admin olmus bi kavga cıksa yandıqq walla:D:D:D | |
|
_Adıyoktekderdisonsuzluk_ Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 1353 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Paz Şub. 03, 2008 9:17 pm | |
| Hepimiz turşryuz bizmesin hiç sevgimiz... | |
|
ROBOTX Dalında olgunlaşan üye.
Mesaj Sayısı : 35 Kayıt tarihi : 02/01/08
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Ptsi Şub. 04, 2008 5:34 pm | |
| yasasınnn bgn kapıyı actım önümde bi yavru alman kurdu bana masum masum bakıo devamını getircenm isim cıktı | |
|
Zana Admin
Mesaj Sayısı : 782 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Perş. Şub. 07, 2008 9:00 pm | |
| | |
|
cemre:) Admin
Mesaj Sayısı : 362 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Cuma Şub. 08, 2008 1:54 am | |
| .... | |
|
_Adıyoktekderdisonsuzluk_ Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 1353 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız C.tesi Şub. 09, 2008 5:11 pm | |
| | |
|
Zana Admin
Mesaj Sayısı : 782 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Ptsi Şub. 18, 2008 9:31 pm | |
| | |
|
asodemir Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 995 Kayıt tarihi : 01/01/08 Yaş : 30
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Paz Şub. 24, 2008 6:35 pm | |
| | |
|
Zana Admin
Mesaj Sayısı : 782 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Paz Mart 02, 2008 1:02 pm | |
| | |
|
asodemir Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 995 Kayıt tarihi : 01/01/08 Yaş : 30
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Salı Mart 04, 2008 8:49 pm | |
| | |
|
Zana Admin
Mesaj Sayısı : 782 Kayıt tarihi : 29/12/07
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Paz Mart 09, 2008 6:04 pm | |
| egeyii yrn dwcmm :D:D:D:D:D | |
|
asodemir Site Yöneticisi
Mesaj Sayısı : 995 Kayıt tarihi : 01/01/08 Yaş : 30
| Konu: Geri: Alman coban kopegi fanıyız Ptsi Nis. 07, 2008 7:45 pm | |
| | |
|